Как да разберем, че въздушният филтър на колата ни е замърсен ?

Как да разберем, че въздушният филтър на колата ни е замърсен ?
Въздушният филтър на автомобил може да е малка и евтина част, но тази малка и евтина част е от съществено значение за икономията на гориво и работата на автомобила.

Чистият въздушен филтър се отчита сред основните нужди на автомобила, за да работи правилно. Има много предимства, които филтърът за чист въздух може да осигури на автомобила, които включват подобрения пробег на газ, по-ниските емисии, подобреното ускорение и цялостната подобрена работа на двигателя.

Сравнително лесно е да смените въздушния филтър на вашия автомобил. Въпреки това, преди да пристъпите към подмяната на въздушния филтър на автомобила, първо трябва да знаете и да разберете дали въздушният филтър на вашето превозно средство наистина показва симптомите, че е лош и замръсен и наистина трябва да бъде заменен.


Симптоми на захабен и мръсен въздушен филтър

Тук са предоставени повечето от най-често срещаните и най-тревожни симптоми на мръсен въздушен филтър. Ако някой от тези симптоми се появи във вашия автомобил, ще имате представа какво се случва с него.


Странни шумове от двигателя

Един от симптомите на развален или мръсен въздушен филтър е, че двигателят на вашето превозно средство ще започне да издава различни шумове, когато работи на празен ход и автомобилът не е в движение. Ако чуете шумове като кашляне или плюене на шумове при спиране за светофар, ще имате представа, че двигателят на вашия автомобил не е снабден с достатъчно въздушен поток, което означава, че въздушният филтър на вашето превозно средство трябва да бъде сменен.


Намалена производителност

Ако сте забелязали неправилно ускорение на вашия автомобил, тогава това може да означава, че въздушният му филтър се е замърсил и не позволява достатъчно въздух в двигателя, за да се ускори правилно. Намаляването на мощност на двигателя на автомобила също е свързано с този проблем. Двигателят изисква чист въздух, за да се осъществи процесът на горене и наличието на филтър за мръсен въздух ще попречи на постъпването на този чист въздух. Това не само ще намали мощността на вашия двигател, но и ще предизвика ускорение в движението на вашия автомобил.


Намален горивен пробег

Проследяването на средния пробег на газ на вашия автомобил не само ще ви осигури добра представа за разходите за газ, но също така ще ви помогне да откриете евентуални намаления на пробега за газ, което е друг знак за лош или мръсен въздушен филтър. Замърсеният въздушен филтър ще доведе до проблеми в процеса на гладко изгаряне, което ще изисква повече гориво, за да бъде успешно изгарянето. Можете да спестите от значителни разходи за гориво, ако следите пробега на газ.


Проблеми със свещите

Запалителната свещ на двигателя на автомобила може да се замърси и задръсти поради мръсен въздушен филтър, възпрепятстващ подаването на въздух за сместа въздух-гориво. Това може да предизвика груб празен ход, проблеми при стартиране на автомобила и пропускане на стрелба.


Ако вашето превозно средство изпитва някой от тези проблеми, тогава може да е крайно време да смените филтрите на вашия автомобил. Занесете го на надежден механик и го сменете.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *