Как да си набавим достатъчно витамин D през зимата?

Как да си набавим достатъчно витамин D през зимата?
Витамин D е много важно хранително вещество в човешкото тяло и през зимата нивото на витамин D в организма като цяло намалява. Важно е да се разбере ролята на витамин D в организма и рисковете, свързани с неговия дефицит.

В тази статия ще се опитваме да обясним как да си набавим достатъчно витамин D през зимата? 


Как да си набавим достатъчно витамин D през зимата? 

Слънчевата светлина е основният източник на витамин D, но през зимата, тъй като слънчевата светлина може да не е лесно достъпна или не е толкова ефективна, организмът не успява да произвежда витамин D. Липсата на витамин D може да доведе до различни вреди за здравето, вариращи от костни заболявания до очите. Има и определени хранителни продукти, които до известна степен могат да задоволят нуждата от витамин D. Следователно, все още има ефективни начини за получаване на витамин D през зимата. Нека разберем как да си набавим достатъчно витамин D през зимата. 


Ето някои хранителни продукти, богати на витамин D, които трябва да приемате през зимата, за да засилите производството на витамин D в организма :

Гъби – през зимата гъбите могат да се приемат като богат на витамин D хранителен продукт, тъй като 100 грама гъби съдържат известно количество витамин D, необходимо за организма. Като ги включите в ежедневната си диета заедно с други важни храни, богати на витамин D, можете да получите достатъчно витамин D през зимата. 

Сьомга – Сервирането на повече от 100 унции сьомга ъдържа достатъчно витамин D, който е много важен за организма, особено през зимата. Особено богат на протеини, здравословни мазнини и витамини, това е чудесен избор за получаване на достатъчно витамин D през зимата. 

Стриди – 1/2 дузини стриди съдържат приблизително 60% от дневната нужда от витамин D на организма. Наред с доброто повишаване на калция, стридите ви предлагат необходимия за организма витамин D. 

Скариди – обикновено 6 унции скариди имат почти 64% от дневните нужди от витамин в организма. 

Треска – в 6 унции треска, рибата има приблизително 18% от нуждите ви от витамин D 

Яйце – 1 голямо яйце има 4% от дневната нужда от витамин D. 

Сирене – това, че е богато на витамин D храна, може да ви помогне да получите достатъчно витамин D през зимата. 

Обогатени продукти – Освен други хранителни продукти подсилените хранителни продукти като соево мляко, тофу и т.н. са много добри. Можете също така да изберете бадем, орехи, бадемово масло и семена за стимулиране на здравословните мазнини и витамин D. 

Витамин D обикновено се предлага повече в рибните продукти и ако сте някой, който не харесва рибата и производни продукти, тогава трябва да приемате добавки с витамин D.  

Витамин D обикновено се предлага повече в рибните продукти и ако сте някой, който не харесва рибата и производни продукти, тогава трябва да приемате добавки с витамин D.  


Слънчевата светлина е основният източник на витамин D 

Въпреки че някои хранителни продукти, изброени по-горе са богати на витамин D, директното излагане на кожата на слънчева светлина създава чудеса за производството на витамин D. Естественият начин на производство на витамин D от човешкото тяло не може да бъде заменен с никаква добавка или храна вещ. Така че човек трябва да излага кожата всеки ден на поне 5-10 минути. Слънчевата светлина убива растежа на рака на клетките и стимулира кожата да произвежда повече витамин D. 


Защо е полезен витамин D? 

Витамин D помага по много начини да се предотвратят няколко заболявания и да ви поддържа силни. Ето някои от най-важните роли, които витамин D играе, за да сте здрави. Той може да помогне за предотвратяване на състояния като :

Ракови заболявания – Витамин D помага за модулиране на имунната система на организма. Той инициира клетъчната пролиферация, предизвиква смърт на ракови клетки. Той също така инхибира метастазите в тялото. Проучванията, проведени от Националния раков институт, също показват някои забележителни резултати, използващи терапията с витамин D. Чрез повишаване на нормата на прием на витамин D от 400 IU до 2000 IU. Вижда се, че те могат да намалят процента на рак на дебелото черво, рак на простатата и гърдата също. 

Високо кръвно налягане – Витамин D понижава кръвното налягане с два механизма. Той инхибира синтеза на ренин в бъбреците, което е вещество, повишаващо кръвното налягане при хората. Витамин D също помага за усвояването на магнезий, който е елемент, за който се знае, че увеличава сърдечното и кръвното налягане. 

Остеопороза – Витамин D е много важен за усвояването и транспортирането на някои основни минерали, участващи в костния метаболизъм. Елементите включват калций, магнезий и фосфор. Недостигът на витамин D води до определени костни заболявания. Някои от тях включват остеопения (ниски костни минерали в организма), остеопороза (изтъняване на костите), остеомалация (рахит при възрастни). При такива състояния пациентите обикновено приемат добавки с витамин D, за да поддържат здравината на костите. 

Диабет – Дефицитът на витамин D в организма е свързан както с типа заболявания като диабет тип 1, така и с 2. Тип 1 е основно автоимунно заболяване, което напълно унищожава бета клетките на панкреаса. Диабет тип 2 включва само ниските нива на инсулин. Достатъчното ниво на витамин D в организма поддържа нивата на захар на оптимално ниво. 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *