По-дълъг живот чрез оптимизиране на ума и тялото

По-дълъг живот чрез оптимизиране на ума и тялото
7 навика за здравословен начин на живот, които могат да добавят повече от десетилетие към живота ви.

По-добро здраве и щастие – аз го искам , вие го искате, всички го искаме.

Здравословните навици са ключът към дългия живот.


Знаете многото предимства на здравословния начин на живот, но е трудно да ги възприемете. Защо? Всеки добър навик може да бъде трудно за възприемане, но можете да промените това, един прост и последователен навик отведнъж.

Здравословните навици могат лесно да поставят вашето здраве и производителност на автопилот.

А добрата новина е, че не е нужно да правите драстични промени в живота или текущата си рутина, за да възприемете здравословния начин на живот.

Малки промени, извършвани последователно, могат да имат по-голямо влияние върху живота ви в дългосрочен план. Приемете някои от тези прости навици днес и започнете да създавате здравословен живот, с който бъдещото ви аз ще се гордее.


1. Стойте прави повече

Вашето тяло е проектирано за редовно движение.

Ако седите зад бюро много дълго време, трябва да промените това.Седенето твърде дълго ще се отрази негативно на качеството на вашия живот и работа.

Когато седите дълго време, добрият холестерол спада и тялото ви се възпалява, което увеличава риска от сърдечен удар.

Движението на мускулите ви помага на тялото ви да усвоява по-добре мазнините и захарите.

В рамките на 90 секунди от изправяне (ако сте седяли твърде дълго), мускулните и клетъчните системи, които обработват кръвната захар , триглицеридите и холестеролът се активират.

Когато спрете да се движите за дълги периоди от време, това е като да кажете на тялото си, че е време да се изключи. Колкото по-малко седите през деня, толкова по-добри са шансовете ви да живеете здравословен живот.

Ще бъдете в по-добро настроение, ще се почувствате по-заредени с енергия и ще облекчите болното си тяло само с няколко секунди разтягания.


2. Сънят не е лукс

Постоянният седем до деветчасов сън е едно от най-важните и ефективни неща, които можете да направите за мозъка и тялото си.

Сънят е може би най-голямото„ наркотично средство “, от което малко хора се възползват.

Много хора страдат от лош сън; тревогите за деня често ги предпазват от пълно зареждане на мозъка и телата им за предстоящия ден.

Те стават, може би два, три, четири пъти, преди сутринта.

Средният възрастен човек се нуждае между 7,5 и 8 часа сън на нощ, но също така отбелязва, че някои хора могат да функционират с 6 часа сън, докато други се нуждаят от 9 или повече.

Целта е да получа поне 7 часа сън всяка вечер и да се стремя да лягам по едно и също време всяка вечер.

Постоянният добър сън ви позволява да имате много енергия за работата си през деня.

А адекватните количества сън могат да подобрят паметта и качеството ви на живот, да изострят вниманието ви, да ви помогнат да поддържате здравословно тегло и разбира се да намалите стреса.

Проблемите с психичното здраве, като депресията, са силно свързани с лошото качество на съня и нарушенията на съня.

Обърнете внимателно вашето настроение, енергия и здраве след лош нощен сън срещу добър и разберете какво помага и кое не.


3. Движете се поне 30 минути на ден

„Погрижете се за тялото си. Това е единственото място, на което трябва да живееш. ” ~ Джим Рон

Винаги се движете. Вашият ум, тяло и талия ще ви благодарят.

Това е едно от най-важните решения, които винаги можете да вземете за здравето си.

Физическата годност не е само един от най-важните ключове за здраво тяло, тя е в основата на динамичната и творческа интелектуална активност.

Упражнението повишава вашата увереност и нива на енергия. Освен това е чудесен начин да се преборите със стреса и да ви превърнете в по-спокоен човек.

Всяка сутрин се опитвам да се разтягам (лицеви опори, клекове, общи движения на тялото) поне 5 минути. През деня отделям време за разходка, когато е възможно.

Ходенето помага да изчистя ума си и да имам различна гледна точка за текущите ми проекти и живота като цяло.

През почивните дни тренирам поне 10 минути. Не е нужно да ходите в ъв фитнеса за един час и да вдигате тежести. Ако можете да се ангажирате с минимални дейности дори за 5 минути седмично, това е добро начало.

Упражнението не трябва да е нещо голямо, просто трябва да е последователно.

Можете да се придържате към всекидневен избор като да поемете по стълбите, да паркирате по-далеч, да отидете на бърза разходка и т.н., за да поддържате тялото си активно.

За да превърнете упражнението в ежедневен навик, планирайте го в календара си и задайте напомняния. Ако е възможно, винаги спортувайте по едно и също време.

И най-важното – направете го приятно занимание. Няма смисъл да бягате, ако не обичате да бягате. Намерете вид упражнение, което ви харесва, и го практикувайте.4. Повишете приема на вода

Телата ни са изградени от около 60% вода. Водата е по-добра от всяка друга напитка.

Мислете за водата като хранително вещество, от което се нуждае тялото ви, което присъства в течности, обикновена вода и храни. Всичко това е от първостепенно значение, за да се заменят големите количества изгубена вода всеки ден.

След 6–8 часа добър сън тялото ви се обезводнява, така че пия поне чаша вода всяка сутрин преди закуска. След рехидратация тялото ви ще функционира и метаболизира при най-голямата си ефективност.

Активираната система може след това да обработи храненето, което ядете по-добре, и да разпредели нужната енергия за работата на деня.

Когато сте дехидратирани, ще изпитате сухота в устата, ниско кръвно налягане, главоболие, виене на свят, суха кожа и най-лошото от всичко.

Когато имате ниско съдържание на течности, мозъкът задейства механизма на жаждата на тялото.Струва си да слушаш тези сигнали и да пиеш вода.


5. Отворете прозорците си

Получаването на достатъчно чист въздух там, където живеете, може да бъде толкова просто, колкото да отворите прозорец.

Отворете дома си за външния свят толкова често, колкото можете, тъй като вътрешността на дома обикновено има три до четири пъти замърсителите и частиците, които са най-опасни за нас. Ако не го изхвърлите, увеличавате шанса тези замърсители да се натрупат.

Въздухът във вашия дом може да бъде дори по-замърсен от въздуха отвън.

В домовете ни има десетки възможни източници на замърсен въздух – лак за коса, свещи, изпарения от незалепващото покритие на вашите готварски съдове и т.н.

Докато всяко може да е безобиден в малки количества, въздухът, който създават, когато се смесят заедно, може да доведе до възпаление, да повиши кръвното налягане и дори да втвърди артериите ви.

И ако прекарвате повече време на закрито, още по-важно е да проветрявате къщата си от време на време.Затова не забравяйте да отваряте прозорците си възможно най-често и да внасяте чист въздух.

Отворете прозорците поне 10 минути всеки ден в по-меки дни и веднъж седмично през зимата, ако не можете да си позволите да отворите прозорците си за пет минути на ден.


6. Ядки за закуска

Здравословните закуски имат силата да ви помогнат да се почувствате най-добре.

Ядките са по-добри от картофения чипс или крекерите. Те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които също са полезни за отслабване.

Накарайте закуската да работи за вас, а не срещу вас.

Високите нива на здравословни ненаситени мазнини в ядките могат да понижат холестерола и възпалението, намалявайки риска от сърдечни заболявания, рак и др.


7. Премахнете ненужното от живота си

„Първата стъпка в създаването на живота, който искате, е да се отървете от всичко, което нямате.“ – Джошуа Бекер

Животът ни има тенденция да се натрупва с течение на времето почти във всеки ъгъл: на бюрата, в чекмеджетата, на нашите рафтове, в гардеробите, на компютъра и дори в ума ви.

Доказателствата сочат, че когато множество визуални стимули се състезават за вашето внимание, ви е по-трудно да стесните фокуса си само върху един от тях.

Изчистването на живота ви означава премахване на някои от допълнителните вещи в къщата ви, поддържане на бюрото чисто в края на всеки работен ден, фокусиране върху една цел (еднократно задаване), водене на списък на най-важните неща, отписване от бюлетини, от които не се нуждаете, и консумиране на по-малко медии, за да запазите ума си чист.

Когато последователно премахвате ненужното от живота, дома и работата си, навсякъде всичко ще се подобри.

Ще се почувствате невероятно, емоционално по-леки и заредени с енергия, а здравето ви ще се подобри по-лесно.


Хората, които се придържат към здравословни навици в зряла възраст, могат да добавят повече от десетилетие към живота си, според голямо проучване на въздействието на поведението върху живота.

Ако сте готови да направите здравословен избор, просто изберете няколко здравословни навика, които отговарят за вас.

Не избирайте повече, отколкото можете да се справите наведнъж, в противен случай ще се откажете.

Фокусирайте се върху малките промени в поведението всеки ден и работете към развитието на по-здравословен начин на живот. Промяната на навиците ви е процес, а не дестинация.

Здравословният живот не е невъзможен, но е необходимо време да се развие.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *